Webtárhely aktiválása az ITK szerverén

Az ITK-s azonosítónkkal csomó szolgáltatást is kaptunk, többek között webtárhelyet is. Mivel ez alapból nincs beállítva, leírom hogy hogyan tehetjük ezt meg biztonságosan. Ennek a posztnak az elolvasását annak is ajánlom, aki már beállította a webhelyét, de nem igazán tudta hogy mit csinál közben, ezért olyan mappákhoz is adott olvasási jogot minden hallgatónak, amikhez nem biztos hogy akart.

A hallgatók számára is szabadon használható webszerver a users.itk.ppke.hu domain alatt található. Ezen a szerveren úgy van beállítva az apache hogy minden felhasználó home könyvtárában található public_html mappát elérhetővé teszi, mint webhely. Ha található a mappában index.html vagy index.php fájl, akkor alapértelmezetten azok lesznek megjelenítve, ha ezek nem találhatóak, akkor a mappa tartalma lesz kilistázva.

Első lépésként jelentkezzünk be a szerverre ssh-n keresztül. Ezt Windows alatt megtehetjük a PuTTY nevű programmal, Linux alatt pedig a terminálban kiadott ssh utasítással.

Bejelentkezés után alapértelmezetten a home könyvtárunkban állunk, de ha ez nem így lenne könnyen beléphetünk az alábbi utasítással:

cd /home/felhasznalonevunk/

Alapértelmezetten a home mappa jogosultságai úgy vannak beállítva hogy a tulajdonosnak mindenhez van joga, de a tulajdonossal egy csoportban lévőknek, vagy bárki másnak semmihez sincs. Ezt egy kicsit módosítani kell, mert az apache-nak szüksége van futtatási jogra. Ezt a részt sokan elrontják, ezzel lehetőséget adva arra, hogy bármely hallgató olvashassa a mappát.

Ha a home könyvtárunkban tartózkodunk adjuk ki a következő parancsot:

 chmod 701 ./

Ezzel az utasítással mindenki számára futtatási jogot adtunk, aki nem hallgató. Ezután hozzuk létre a public_html mappát az alábbi utasítással:

mkdir public_html

Mivel a home mappa jelenlegi beállításai mellet más hallgató nem léphet be a mappánkba, a mappán belül már nem kell különösebb hangsúlyt fektetni a jogosultságokra, megfelelő az amit alapbeállításként kap az újonnan létrehozott mappa.

Ha mindezzel megvagyunk, próba gyanánt hozzunk létre egy index.html fájlt, majd nézzük meg hogy megjelenik-e helyesen mint weboldal. Ehhez lépjünk be a public_html mappába:

cd public_html

Majd hozzuk létre a fájlt “Hello World” tartalommal:

echo "Hello World" >> index.html

Végül megtekinthetjük a kész weboldalunkat a users.itk.ppke.hu/~felhasznalonevunk címen.

Ha valaki nem igazán kedveli a CLI-t használhat fájlkezeléshez WinSCP-t.

0 comments on “Webtárhely aktiválása az ITK szerverén
1 Ping/visszakövetés számára "Webtárhely aktiválása az ITK szerverén"
  1. […] users.itk.ppke.hu: web szerver, bárki feltehet rá weboldalt. Leírás hozzá itt. […]